Recept: hollandaisesaus

Van Campina Botergoud

Het witte goud is er weer! Bij een klassieke aspergemaaltijd hoort een heerlijk romige saus van échte boter. Samen met Campina Botergoud, gemaakt van verse melk, zet je nu zelf een boterzachte Hollandaisesaus op tafel.


Bereidingswijze

  1. Laat de Campina Botergoud roomboter in een steelpan op zacht vuur smelten. Let op dat het vuur heel laag staat, de boter mag niet bruin worden.
  2. Schep met een lepel het witte schuim van de gesmolten boter af. Schenk vervolgens het heldergele deel van de gesmolten boter in een maatbeker. Het witte schuim en bezinksel, dat in de steelpan achterblijft, gebruik je niet.
  3. Kneus de peperkorrels op een snijplank met de platte zijde van een koksmes of gebruik hiervoor gemalen zwarte peper.
  4. Verwarm de witte wijn met azijn, fijngesneden sjalot en peper in een steelpan en kook dit op zacht vuur tot 1/3 in.
  5. Zeef het azijnmengsel boven een kom en voeg aan dit azijnmengsel de eidooiers toe.
  6. Breng intussen een pan (waar de glazen kom in past) met een laagje water aan de kook.
  7. Hang de glazen kom in de pan. Let op, de kom mag het water niet raken. Zet het vuur zacht en klop met een garde de eidooiers lichtgeel en schuimig. Voeg al kloppende de gesmolten boter uit de maatbeker in een dunne straal aan de eidooiers toe. Blijf kloppen tot er een dikke saus ontstaat.
  8. Breng de saus op smaak met citroensap, zout en peper.
  9. Serveer de Hollandaisesaus bij asperges met gekookte eitjes en ham.

Tip: Dreigt de saus te schiften? Klop een eetlepel koud water door de saus.

Ingrediënten

1 pakje Campina Botergoud ongezouten roomboter (à 250 g)
1 theelepel zwarte peperkorrels of gemalen zwarte peper
2 eetlepels witte wijn
4 eetlepels (dragon)azijn
1 fijngesnipperd sjalotje
4 eidooiers
1 eetlepel citroensap
zout en vers gemalen peper

Hoe asperges met gekookte eitjes en ham te bereiden:

Schil de asperges en snijd een stukje van de onderzijde van de steel af. Kook de asperges 7 min. Zet het vuur uit, dek de pan af en laat de asperges ca. 8 minuten in het warme kookvocht nagaren. Kook ondertussen de eitjes 6-8 minuten in een pan. Serveer de asperges, gekookte eitjes en ham op een mooie schaal en schenk er de boterzachte Hollandaisesaus over.

Campina Botergoud. Échte boter vol van smaak

Campina Botergoud, gemaakt van verse melk, is een van de lekkerste smaakmakers dankzij de pure, romige smaak. Daarom maakt Campina Botergoud eten en koken met roomboter nog leuker en lekkerder. Het is heerlijk op vers brood, een krentenbol of een beschuitje. Bovendien kun je er tijdens het koken eindeloos mee variëren in al je gerechten.

Op tafel, tijdens het koken, met kruiden of toch minder vol; voor iedereen en elke gelegenheid heeft Campina Botergoud een heerlijke roomboter. Proef het zelf!