Een betere morgen begint vandaag. Daarom werken we bij Campina samen met onze boeren aan verschillende duurzame initiatieven voor een gezondere natuur. Wat we allemaal precies doen, dat ontdek je hier. 

Een betere morgen begint vandaag 

We willen dat iedereen de dag goed kan beginnen. Met het lekkerste ontbijt. Vandaag, maar ook over tien jaar. En over honderd jaar. Dus maken we onze producten met aandacht voor de natuur. Want de natuur is niet alleen de drijvende kracht op elke boerderij, maar voor de hele planeet. En hoe meer verschillende dieren, insecten en planten er zijn, hoe sterker de natuur is. 

Daarom werken we samen met onze boeren aan een gezondere natuur op en rondom het boerenerf. Want één boer kan al veel doen, maar samen kunnen echt een groot verschil maken. 

Boer
Landschap

Vol gras vooruit

Gras is gras zou je denken. Maar met een kleine aanpassing maken we een groot verschil. Door kruiden aan het gras toe te voegen bijvoorbeeld. Dat zorgt voor meer insecten en vlinders. En die zorgen weer voor meer vogels. En dat is niet alles. Kruidenrijk grasland heeft diepere wortels. Daardoor kan de bodem beter tegen regen én droogte. Goed voor de natuur en de bodem dus. Daarom verdubbelen we dit jaar samen met 200 boeren het totale oppervlakte kruidenrijk grasland. Van 600 naar 1200 hectare. * Oh, en de koeien? Die vinden het net zo lekker. 

* Gemiddeld hebben FrieslandCampina boeren 3 hectare kruidenrijk grasland. Voor de melk die in Campina producten wordt gebruikt, zijn ongeveer 200 boeren nodig. In het najaar van 2023 zaaiden 200 boeren daarom 3 hectare in. In totaal voegt Campina daarmee 600 hectare kruidenrijk grasland toe aan het Nederlandse landschap. 

Extra wei voor weidevogels

Weidevogels zingen of fluiten niet alleen, ze vertellen ons ook heel veel. Zijn er veel vogels, dan zijn er veel insecten en wormen. En die wormen houden de bodem weer gezond. Daarom zorgen we samen met een deel van onze boeren goed voor ze. Door stukken van het land onder water te zetten bijvoorbeeld. Zo ontstaat er drassig gebied, waar weidevogels van houden. Of door kruidenrijk grasland in te zaaien. Daar broeden de vogels graag. En als die boeren een nestje vinden maaien ze eromheen. Of maaien ze het gras wat later. 

Paul Sinnige
vogelnest

Het voer komt van de boer

Dat koeien gras eten, dat weet je natuurlijk wel. Maar wist je dat ze ook krachtvoer krijgen, zoals graan en maïs? En soms ook luzerne. Een soort hooi, vol eiwitten, mineralen en vitaminen. Maar dat eten moet ook ergens vandaan komen. En import en transport hebben impact op de natuur. Dus belonen we boeren die het eten van eigen land halen. Hoe meer van eigen land komt, hoe hoger de beloning. Op dit moment komt 59,8% van de eiwitten die de koeien eten van het land van de boer. Dat is nog extra vers ook.

En soms doen we helemaal niets 

Het klinkt wat gek, maar soms doe je het meest door even niks te doen. Als je grasland bijvoorbeeld meerdere jaren niet ploegt of bewerkt, ontstaat er blijvend grasland. En onder dat gras krioelt het van het leven. Van bacteriën en schimmels tot mieren en wormen. Die wormen graven gangen, en die helpen om te veel regen af te voeren. Of juist om water vast te houden, tijdens droogte. Blijvend grasland slaat ook meer CO2 op in de grond. 

Het is dus goed voor de natuur, maar ook voor de boer. Die krijgen van ons namelijk een extra vergoeding voor het behoud van blijvend grasland.

Natuur
Koe

On the way to planet proof

Bij Campina geven we om de natuur, dieren en het klimaat. Dus werken we samen met een keurmerk dat daar net zo veel om geeft. En hoge standaarden heeft. On the way to planet proof. Om dit keurmerk te ontvangen moet een boer bijvoorbeeld kruidenrijk grasland aanleggen, minder broeikasgassen uitstoten, en de koeien minstens 120 dagen per jaar buiten laten grazen. Dat is dus goed voor de dieren, voor de natuur, en voor de boeren zelf. Die ontvangen namelijk een hogere beloning voor al hun inspanningen. 

Wat onze boeren doen voor een sterkere natuur

Boer Bert 

“Om vogelnesten te beschermen maaien we een deel van ons land pas in juni. Op de andere delen markeren we de nesten voordat we gaan maaien. Zo zorgen we ervoor dat weidevogels rustig hun gang kunnen gaan tijdens het broedseizoen. Daarnaast hebben we op een deel van het land het waterpeil verhoogd, zodat voedsel voor de weidevogels beter bereikbaar is.” 

Boer Bert bij een vogelnest

Boer Emiel 

“Bijna al mijn grasland is kruidenrijk grasland, ongeveer zo'n 90% van mijn weides.  Er ontstaan zo meer kruiden en bloemen - wel 30 verschillende soorten! Dit trekt insecten aan, die op hun beurt weer vogels aantrekken. Maar het zorgt er ook voor dat mijn weides beter bestand zijn tegen droogte, en dat er tijdens droogte meer voedzaam gras en kruiden zijn voor de koeien. Zo draag ik mijn steentje bij aan een betere biodiversiteit."  

Boer Emiel Stam in zijn kruidenrijk grasland

Boerenfamilie Jan, Ingrid en Julia 

“Wij zetten ons elke dag in voor een afwisselend landschap, zodat hier verschillende vogels en zoogdieren beschermd kunnen leven. Water, bomen, weilanden, houtsingels, kikkerpoelen: je vindt het hier allemaal. De natuur kan hier haar gang gaan. De waterplas van 80.000 vierkante meter trekt veel watervogels aan, en daaromheen ligt 35.000 vierkante meter weiland. Dit afwisselende landschap zorgt voor een rijke flora en fauna!” 

Boerenfamilie

Meer te weten komen?

Kringloopwijzer

Meten is weten, ook op de boerderij. Met de KringloopWijzer verzamelen boeren belangrijke gegevens over voer, mest, bodemgezondheid en meer. Zo krijgen ze inzicht in de prestaties van het bedrijf op het gebied van milieu en klimaat. We hebben ook rekentools ontwikkeld die boeren vooraf inzicht geven in wat het effect is van bepaalde duurzaamheidsmaatregelen, en welke beloning ze ervoor krijgen. Zo helpen we ze om keuzes te maken om het volgende jaar weer betere resultaten te behalen voor een betere morgen. 

Biodiversiteitsmonitor

Waar gaat het al goed? En waar kan het beter? Om erachter te komen, hebben we samen met het Wereld Natuur Fonds Nederland (WNF) en de Rabobank de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij ontwikkeld. Hiermee meten we de biodiversiteit over meerdere jaren. Dit doen we met de Kringloopwijzer als basis. We kijken naar een gezonde bodem-, water- en luchtkwaliteit. En ook naar welk deel van de boerderij natuur is. Omdat de Biodiversiteitsmonitor door iedereen gebruikt wordt, kan er op dezelfde manier gemeten worden. Zo kunnen boeren meerdere beloningen krijgen als ze het goed doen op het gebied van biodiversiteit. Via Campina, maar ook bijvoorbeeld vanuit de overheid. Dat is eerlijk voor de boeren, en beter voor de natuur.

Campina open boerderijdagen

Wil je zelf eens een kijkje nemen op de boerderij? Tijdens de Campina Open Boerderijdagen ontdek je hoe onze boeren zich inzetten voor een betere morgen. Er is van alles te beleven voor het hele gezin. Waar en wanneer de volgende editie is ontdek je hier.