• 20 minuten voorbereiding
  • 4 personen

Van april tot juni is het weer het aspergeseizoen! Dé tijd van het jaar om te genieten van ‘het witte goud’. Met Campina Grasboter ongezouten/gezouten roomboter hebben we nu een aantal heerlijke recepten ontwikkeld om deze periode optimaal te laten smaken. Houd je meer van de traditionele variant of ga je voor een aspergerecept met een twist? Bekijk alle recepten en laat je inspireren!

New group

  • 1 pakje Campina ongezouten grasboter (à 250 g)
  • 1½ kilogram witte asperges
  • 1 sjalotje
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 2 takjes tijm
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 4 eidooiers
  • ½ theelepel suiker
  • 4 zalmfilets
  • 900 gram geschrapte krieltjes
  • zout en vers gemalen peper

New group

  1. Laat de grasboter in een steelpan op zacht vuur smelten. Let op dat het vuur heel laag staat, de boter mag niet bruin worden. Schep met een lepel het witte schuim van de gesmolten boter af. Schenk het heldergele deel van de gesmolten boter in een maatbeker. Het witte schuim en bezinksel, dat in de steelpan achterblijft, gebruik je niet. Pel het sjalotje en snipper het fijn.
  2. Kneus de peperkorrels op een snijplank met de platte zijde van een koksmes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Was de sinaasappel en rasp de schil (alleen het oranje deel). Pers de sinaasappel uit.
  3. Verwarm de witte wijn met azijn, sjalot en peperkorrels in een steelpan en kook dit op zacht vuur tot 1/3 in. Zeef het azijnmengsel boven een glazen kom en voeg hieraan de eidooiers, tijmblaadjes en sinaasappelrasp toe.
  4. Breng intussen een pan (waar de glazen kom in past) met een laagje water aan de kook. Hang de glazen kom in de pan. Let op, de kom mag het water niet raken. Zet het vuur zacht en klop met een garde de eidooiers lichtgeel en uimig. Voeg al kloppende de geklaarde boter in een dunne straal aan de eidooiers toe. Blijf kloppen tot er een dikke saus ontstaat. Breng de saus op smaak met sinaasappelsap, zout en peper.
  5. Neem voor 4 personen 900 gram geschrapte krieltjes. Kook de krieltjes in 10-15 minuten in een pan met weinig water en zout beetgaar. Giet de krieltjes af. Verhit 2-3 eetlepels Campina gezouten grasboter in een koekenpan en bak hierin de krieltjes rondom goudbruin.
  6. Neem 1,5 kilogram witte asperges voor 4 personen. Schil de asperges en snijd een stukje van de onderzijde van de steel af. Breng de asperges in een grote pan met water, 1 snufje zout en ½ theelepel suiker aan de kook. Kook de asperges ca. 7 min. Zet het vuur uit, dek de pan af en laat de asperges ca. 8 minuten in het warme kookvocht nagaren.
  7. Neem 4 zalmfilets (à 150 gram) voor 4 personen. Verhit 2 eetlepels Campina gezouten grasboter in een koekenpan en bak hierin de zalmfilets in ca. 5 minuten op middelhoog vuur aan weerszijden gaar.