‹ terug

Gegratineerde asperges met ham en kaassaus

  • 4 personen
  • 25 minuten

Van april tot juni is het weer het aspergeseizoen! Dé tijd van het jaar om te genieten van ‘het witte goud’. Met Campina Grasboter ongezouten/gezouten roomboter hebben we nu een aantal heerlijke recepten ontwikkeld om deze periode optimaal te laten smaken. Houd je meer van de traditionele variant of ga je voor een aspergerecept met een twist? Bekijk alle recepten en laat je inspireren!

Ingrediënten

50 gram Campina ongezouten grasboter 
1½ kilogram witte asperges
25 gram bloem
300 ml melk
150 gram geraspte belegen kaas
nootmuskaat
zout en versgemalen peper
8 plakken beenham (= ca. 175 gram)
900 gram geschrapte krieltjes
4 eieren (maat M)

Benodigdheden

Ovenschaal

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges en snijd een stukje van de onderzijde van de steel af. Breng de asperges in een pan met water, een snufje zout en suiker aan de kook. Kook hierin de asperges ca. 10 minuten. 
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt in een steelpan de grasboter, roer de bloem erdoor en blijf op zacht vuur roeren tot het mengsel korrelig wordt (de bloem mag niet verkleuren). Voeg op laag vuur al roerende de melk in kleine scheutjes toe. Voeg het volgende scheutje pas toe als alle melk in de saus is opgenomen. Breng de saus al roerende aan de kook en laat de saus binden. Roer 100 gram kaas door de saus en breng deze op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  3. Neem de asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken. Verdeel de asperges in porties en wikkel om elke portie een plak beenham. Leg de asperges met ham in een ovenschaal. Verdeel de saus over de asperges en strooi de overige kaas er erover. Zet de schaal in de oven tot de kaassaus begint te bubbelen.
  4. Kook intussen de krieltjes in een pan met water en zout in ca. 15 minuten gaar. Kook in een steelpan met kokend water de eieren 8 minuten, pel en halveer de eieren. Serveer de gegratineerde asperges met de gekookte krieltjes en gehalveerde eieren.
Wist je dat…

Grasboter is bereid met room van melk van koeien die van lente- en zomergras eten voor een extra zachte roomboter. Campina Ongezouten Grasboter is 100% natuurlijk en heerlijk op vers knapperig brood maar ook om in te bakken.

Deel met je vrienden!

Misschien ook iets voor jou?