Campina & Duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. We werken aan duurzaamheid door de gehele keten:

Op de Boerderij

Het gemiddeld boerenbedrijf is een familiebedrijf met 85 – 90 koeien, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Continuïteit is dus heel belangrijk. Daarom investeren onze boeren ook in de verduurzaming van hun eigen bedrijf, bijvoorbeeld middels het plaatsen van zonnepanelen. Onze Campina boeren vertellen altijd vol trots wat er op hun bedrijf gebeurt. Bekijk de boerenvideo’s voor meer informatie over duurzaamheid op de boerderij en om te zien hoe onze boeren daarmee omgaan. Of kom een kijkje nemen op de Campina Open Boerderijdagen.

In de fabriek

Naast duurzaamheid op de boerderij probeert Campina ook in andere aspecten van haar keten duurzaamheid toe te passen, zoals in onze verpakkingen.

Duurzame verpakkingen
We streven ernaar onze verpakkingen steeds duurzamer te maken. We gebruiken steeds minder verpakkingsmateriaal en het materiaal dat we gebruiken, wordt steeds verder verduurzaamd.

Recycling
De materialen, die we voor onze verpakkingen gebruiken zijn 100% recyclebaar. In Nederland kunnen gemeenten gebruikte verpakkingen apart inzamelen om te worden gerecycled. Hoe er wordt ingezameld, verschilt per gemeente. Kijk op de website van uw gemeente hoe verpakkingen in uw gemeente worden ingezameld.

FSC
Onze pakken bestaan voor het overgrote deel uit karton. Dit karton wordt gemaakt van FSC-gecertificeerd karton. Het FSC-keurmerk geeft de zekerheid dat het hout, dat als grondstof voor het papier wordt gebruikt, afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. FSC (Forest Stewardship Council) is wereldwijd dé organisatie die zich inzet voor verantwoord beheer van bossen, zodat economische, ecologische en sociale belangen in balans zijn.

Hernieuwbaar plastic 
Onze pakken hebben een plastic dop en een dun plastic laagje dat het pak vloeistofdicht maakt. Voor de hoeveelheid plastic die we hiervoor nodig hebben, wordt hernieuwbaar plastic ingekocht, die is gemaakt van biomassa in plaats van fossiele grondstof (olie). Hiermee stimuleren wij de duurzame productie van hernieuwbaar plastic. De milieubelasting van onze pakken is hierdoor 20% lager dan voorheen. Alle pakken van Campina verse zuivel worden zo geproduceerd. 

Energie
Wist je dat al onze fabrieken op 100% duurzame energie draaien?
Deze energie komt voor een groot deel van zonnepanelen of windmolens op het erf van onze boeren. In 2020 willen we op die manier alle fabrieken in 2020 van groene stroom uit onze eigen keten voorzien.

Bij de consument

Bewaren van zuivel
Om te beoordelen of je product nog houdbaar is, kan je kijken naar de houdbaarheidsdatum. Maar vertrouw ook op je zintuigen: kijk, ruik en proef om te beoordelen of het product nog lekker is. Haal het onderste uit je pak! Zie www.zuinigopzuivel.nl voor meer informatie en adviezen. 

Samenwerking voedselbanken
FrieslandCampina werkt samen met Voedselbanken Nederland. Producten die eventueel overblijven in de fabriek gaan niet verloren maar worden naar de voedselbanken gebracht.