Campina karnemelk, fris en gezond

Campina Karnemelk is lekker fris van smaak. En ook nog eens gezond vanwege de voedingsstoffen zoals calcium, proteïne en vitamine B2. Dit maakt Campina Karnemelk een ideale basis voor smoothies. Het geeft je smoothie net even die verfrissende twist! Fris & gezond, typisch Karnemelk.

Ontdek zelf alle karnemelk recepten

Karnemelksmoothie met zomerfruit

Karnemelksmoothie met zomerfruit

Karnemelksmoothie meloen & aardbei

Karnemelksmoothie meloen & aardbei

Karnemelksmoothie mango & passievrucht

Karnemelksmoothie mango & passievrucht

Wist je dat Campina

Wist je dat Campina Karnemelk van nature een bron is van:
  • Calcium voor sterke botten en tanden
  • Proteïne wat bijdraagt aan de groei en herstel van je spieren
  • Vitamine B2 wat helpt energie te halen uit je voeding
Een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk.
Met de aanbevolen 450 ml zuivel per dag krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen.

Hoe wordt karnemelk gemaakt?

Geschiedenis van karnemelk

Geschiedenis van karnemelk

Van oudsher is karnemelk een bijproduct van de boterproductie. Een traditionele manier om karnemelk te maken is het toevoegen van melkzuurbacteriën aan melk en vervolgens flink te roeren (karnen), zodat het vet in de melk samen klontert tot boterklonten. De boter kan er worden afgeschept en de overgebleven vloeistof is karnemelk. 
Omdat de vraag naar karnemelk en boter gedurende het jaar van elkaar verschillen, was het lastig om continu de juiste hoeveelheid karnemelk te produceren. Daarom is het sinds 1958 toegestaan om karnemelk te bereiden door magere koemelk te verzuren met een cultuur. Hierdoor kan een betere en constantere kwaliteit karnemelk bereid worden die los staat van de boterbereiding. De soort melkzuurbacteriën in karnemelk en yoghurt verschillen en daarom is karnemelk dunner dan yoghurt.

Wist je dat

Wist je dat

    • Karnemelk wordt gemaakt door aan magere melk melkzuurbacteriën toe te voegen. Zo krijgt karnemelk de kenmerkende fris-zure smaak. Karnemelk bevat nog veel van de in nature in melk aanwezige voedingsstoffen.
  • Omdat karnemelk oorspronkelijk een bijproduct van de boterproductie is heet in Duitsland karnemelk ‘Buttermilch’ en in het Engels wordt karnemelk ‘Buttermilk’ genoemd.